Вікторина для 5-6 клю з обслуговуючої праці - Мои статьи - Каталог статей - Портфоліо вчителя

Портфоліо вчителя

Меню сайту
Категорії розділу
Мои статьи [11]
Наше опитування
Ваші життєві цінності
Всього відповідей: 509
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Статті » Мои статьи

Вікторина для 5-6 клю з обслуговуючої праці
Вікторина для 5-6 класів «Кмітливі,вперед!»
школи для дітей зі зниженим зором.
Мета:
 Систематизувати знання учнів з предмету «Технологія».
 Підвищити рівень технологічної культури, розширювати кругозір.
 Розвивати спостережливість, увагу, пам’ять, мислення.

Обладнання: дидактичний та роздатковий матеріали, стенди.

Структура заходу:
1) Привітання команд.
2) Оголошення членів журі.
3) Проведення 4 –х конкурсів.
4) Гра з глядачами.
5) Проведення 3-х конкурсів.
6) Підведення підсумків.
7) Нагородження переможців.

Хід заходу:
 Ведучий представляє команди ; привітання команд.
 Ведучий представляє членів журі.

КОНКУРС №1 «Що де росте» та «Постав посуд на місце»
 З'єднай стрілочками необхідне.

КОНКУРС №2 «Класифікація білизни» (хто швидше впорається із завданням)

Вибери правильну відповідь.

1.Натільна білизна це :
0 сорочка
0 майка
0 куртка
0 плавки

2.Постільна білизна це :
0 простирадла
0 наволочки
0 підодіяльники
0 подушка

3.Кухонна білизна це:
0 рушник
0 прихватки
0 фартух
0 штори

4.Столова білизна це:
0 тканина
0 серветки
0 скатертина
0 рушники

КОНКУРС №3 «Щасливий випадок»

 На 4 стопках лежать літери лицем донизу. По одному учаснику від команд тягнуть по 1 літері і викладають за зразком під словом. Хто перший викладе слово.

к у л і н а р і я

літери літери літери літери

к у л і н а р і я

КОНКУРС №4 «Первинна обробка овочів»

 Учні повинні побудувати послідовність первинної обробки овочів, виклавши запропоновані вчителем картки з назвами операцій.


Перебірка овочів Сортування Нарізка
Миття Промивання Чистка овочів

1.Перебрати 5. Почистити
2.Посортувати 6. Помити
3.Промити
4.Нарізати



Гра з глядачами
 Використати метод “мозгової атаки” для знахождення рішення.
Огірок- уродженець Індії, країни вічного літа: і не ситний огірок, і на вітаміни бідний, але, коли нарізанй дольками він лежить на тарілці, свіжий, прохолодний, сочний, від одного його запаху покращується апетит.
Римський імператор Тиберій вимагав, щоб йому завжди подавали до обіду свіжі огірки, але ж півтори тисячі років назад теплиць не було. Але і тоді знайшлись в Римі винахідливі огірочних справ майстри. Вони придумали закріпити ящики з огірковою розсадою на колеса. Як ви гадаєте для чого?
Відповідь: колеса повертали за сонцем, щоб на розсаду весь день потрапляло сонячне світло.

КОНКУРС №5 Розв'яжіть анаграми й видаліть зайве слово:

ФШАА (шафа)
НИВАД (диван) МЕБЛІ
ЦЛСЬЕТІ (стілець)
Г І Н С (сніг) - зайве слово



КОНКУРС №6 « Правила приготування салатів».

 Вчитель пропонує учням правила приготування салатів, а учні повинні дати правильну відповідь ( по черзі дає відповідь кожна команда):

1.Краще за все салат приготувати заздалегідь: за тиждень, чи краще за місяць
(салати готуються перед споживанням)

2.Вітамінів в овочах збережеться більше, якщо їх ви покладете в холодну несолону воду
(овочі при варінні кладуть в киплячу підсолену воду)

3.При варінні в каструлі повинно бути багато овочів, а на дні тільки трошечки води
( при варінні овочів; впни повинні бути повністью покриті рідиною, а каструля щільно закритою).

4.Буде дуже добре, якщо овочі будуть розварені та їх буде легко нарізати
( варені овочі повинні бути м'якими, але не розвареними).

5.Коли ви ріжете салат, ви повинні використовувати тільки відразу зварені овочі,поки вони ще гарячі, тому, що охолоджені овочі зіпсують салат
( продукти повинні бути охолоджені при нарізанні теплі овочі втрачають форму, а поєднання їх з охолодженими викликає швидке псування салату).

6.Заправляти та прикрашати салати краще також за місяць. Смак та зовнішній вигляд їх тільки покращиться
(салат зі свіжих овочів готують безпосередньо перед подачею)

7.Змішувати овочі в салатах потрібно швидко, ретельно придавлюючи їх
(овочі, з яких готують салати, обережно перемішують, щоб вони не м'ялися)

8.Незаправлені і заправлені салати зберігати потрібно в теплому місці, найкраще біля батареї (заправляти і прикрашати салати потрібно прямо перед подачею,щоб смак та зовнішній вигляд їх не погіршувався).

9.Термін зберігання не заправлених салатів 12 місяців, а заправлених 6 місяців
(термін зберігання незаправлених салатів -12 годин, заправлених-6 годин)

КОНКУРС №7 «Найрозумніший»
Перед вами список деяких потреб людей:
1. Бережливість
2. Разділення продуктів на частини
3. Безпека
4. Охайність
5. Естетичність
6. Спілкування
7. Відпочинок
8. Знання
9. Організованість у часі
10. Кип’ячіння води

Які з них призвели до створення слідуючих виробів:
А. Дошка для розробки продуктів
В. Чайник
С. Столова серветка
Д. Прихватка
Е. Фартух

Відповідь: А – 1, 2, 3, 4
В – 3, 4, 5, 10
С - 4, 5, 6
Д - 3, 4, 5
Е - 4, 5

Підведення підсумків.
Нагородження переможців.
[i]

Категорія: Мои статьи | Додав: lydashok (02.07.2010)
Переглядів: 2391 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Пошук

Друзі сайту


Copyright Boichenko O.V © 2016
Безкоштовний хостинг uCoz